Pyragas obuolinis paprastasis

Toks ir tik toks obuolių pyragas buvo kepamas mūsų namuose visą mano vaikystę, kiekvienais metais ir ne po vieną kartą.  Mano mėgstamiausia gaminimo dalis buvo išsukti trynius su cukrumi, stropiai stengiantis nesuvalgyti tos masės dar sukimo metu :)

Tiesą sakant, neturiu net tikslių proporcijų niekur susirašius. O ir gaminau savarankiškai dar tik antrą kartą. Šįkart testuotos proporcijos buvo tokios:

– 4 obuoliai ir 3 kriaušės (kriaušes tiesiog reikėjo kažkur sunaudoti. O šiaip tobuliausiai tinka antaniniai obuoliai. )

– 5 kiaušiniai

– stiklinė rudojo cukraus (tokia nelabai didelė stiklinė, 200ml)

– tiek pat miltų

– šaukštelis kepimo miltelių

– prieskoniai pagal pageidavimus, šįkart pageidavosi vanilinio cukraus, cinamono ir maltų migdolų.

Gaminimas:

– vaisiai nulupami, išpjaunamos visos dalys su sėklytėmis, koteliais ir pan., o gerosios dalys supjaustomos nedideliais gabalėliais – aš pjaunu vaisių į 4 dalis ir tada plonais griežinėliais. Apibarstom cinamonu ir paliekam.

– tryniai labai stropiai atskiriami baltymų – geriau jau kažkiek baltymo papuls prie trynių, negu atvirkščiai – ir išsukami su cukrumi (taip pat ir vaniliniu)

– baltymai išplakami su žiupsneliu druskos iki standžių putų. Vaikystėj atsimenu, kad kažkaip sugebėdavau tą padaryti elementariu spyruokliniu vieliniu plaktuvu. Dabar tai šitą pyragą kepiau praktiškai ta proga, kad namuose pagaliau vėl atsirado mikseris.

– į trynių masę po truputį įmaišomi baltymai ir miltai: imam porą šaukštų baltymų, porą šaukštų miltų, įmaišom į bendrą masę, kartojam, kol bagsis miltai ir baltymai. Su kažkuria miltų doze įmaišom ir kepimo miltelius bei maltus migdolus.

– galiausiai ten pat įmaišom ir pjaustytus vaisius ir visą masę suverčiam į sviestu išteptą formą. Kepam iki sauso medinio pagaliuko, apie 30-40 min.

Kitą kartą kepsiu tą obuolinį pyragą, kuris skaniausias karštas ir su ledais. O šitas tai visoks skanus ir priedų nereikalaujantis, nors man tai skaniausias su puodeliu pieno 😉

pyragas

Komentavimo galimybė išjungta.

Dienos akcijos | Dovanos | Nuolaidos
Uždaryti
Eiti prie įrankių juostos